Csendben lenni...

Az elmúlt időszakban az élet egy olyan irányba terelgetett, ami a valódi, mély, belső csendet igyekezett feltárni előttem.

Ezt szeretném veletek megosztani, mert sokan, még nyitottabb körökben sem értik a csend valódi hatalmát, annak valódi természetét.

Nem a zaj nélküli csendről beszélek. Higgyétek el, korábban el sem tudtam képzelni, mi lehet jó abban, hogy emberek csendben töltenek el hosszabb időt. Azt sem igazán bírtam jól, hogy itthon egyedül csendben legyek huzamosabb ideig. Ugyanis az elmém mindig valamilyen zajt, nyüzsgést kívánt, valamilyen izgalmat, közben mégis a nyugalomra és a belső békére vágyott.

Az elme csodás paradoxonokat képes felállítani nekünk, ami utólag igencsak viccesnek hat. :)

Voltam csendes túrán, amit végignevettünk a Bobbal (Sebestyén Zoltán, a társam), óriási ellenállások mozgolódtak akkor bennem, miként lehet bármi értelme annak, hogy csendesen, önmagamra figyelek.

Képtelen voltam rá. Vagyis az, ami akkor működtetett volt erre képtelen.

A csendes elvonulások, programok számomra sokáig érthetetlenek voltak és sokszor zavaróak is, a háborgó, türelmetlen elme ebben képtelen otthonosan érezni magát, hiszen itt nincs is semmi keresnivalója.

De az élet szépen vezetett, és folyamatosan csillapodott a feldúlt, háborgó elme, míg elértem arra a pontra, hogy vágytam egy olyan helyre, ahol csendben lehetek, minél tovább.

Csendes programot csakis a valódi, mély csend helyéről lehetséges létrehozni. A felszínes, mély tartalom nélküli csend igazán nem ér többet annál, mint hogy nem szólalunk meg egy ideig.

Él egy ember, akinek bölcsességét régóta nagyon mélyen tisztelem, él még néhány ilyen ember szerencsére ma köztünk, akiknek megnyilvánulásait, szavait, tetteit az isteni forrás itatja át.

Az Ő neve Mooji, aki még nem hallott róla, a youtubeon rengeteg magyar feliratos videót is talál róla.

10 napos csendes elvonulást tartott azon a helyen, ami az Ő élettere, ez Portugáliában egy csodás természetes közegben található.

Annyira természetes volt a jelentkezésem, és bár első körben nem lettem kiválasztva, de az élet mégis úgy kívánta, hogy részt vegyek, így a második fordulóban megkaptam a meghívó üzenetet.

Nem kívánok részletes élménybeszámolót írni erről a 2 hétről, míg nem tartózkodtam hazánkban, teljesen felesleges lenne.

Csupán a lényeget szeretném megosztani veletek.

A Csend valójában sokkal több annál, mint hogy nem szólalsz meg. Tökéletesen működött minden, ha még nem jobban, mint ha beszéltünk volna. A Csend mindenki alapvető természete, ami nem azonos a zajmentességgel. A Csend a legnagyobb zaj közepette is ott van mélyen, mindenki lényében.

A Csendben önmagamra találtam, a valódi, nagybetűs Önvalóra, aki eddig is itt volt. Nem kívántam már több izgalmat, vagy spirituális élményeket, nem kívántam már semmit sem elérni, nem tudott becsapni többet az elmém találgatva arról, hogy ki is vagyok én, hiszen tökéletesen felismertem, hogy Az vagyok.

Az utazásom és a keresésem ott, ezen az elvonuláson véget ért, hazaértem, oda, ami földrajzi helyektől független, ahonnan nincs hova tovább menni, ahol nincs tovább mit magamra ölteni, tapasztalni, fejleszteni, elérni, ez a valódi otthonom.

A Csend maradt, a személy pedig teszi a dolgát, amit a Csend kíván tőle. A személy jelentősége elhalványult, és halványul tovább, míg teljesen jelentőségét nem veszti.

Ugyanis semmit sem ér a személy élete vagy dolga önmagában, hiszen a személy semmit sem képes létrehozni vagy megalkotni. Csakis az számít, ami által a személy megnyilvánul, hiszen a személy enélkül nem is létezhetne. Ez mindenki és minden forrása, a nagybetűs Csend, amiből minden élet fakad.

Mindenkit ösztönzök a valódi csend megtapasztalására, megélésére, ami az elme birodalmán túlmutat.

Ebben a térben nincsenek gondok, problémák, tervezések, nincs múltad sem jövőd, megszűnik mindannak a fontossága, ami nap mint nap foglalkoztat, elhomályosul a személy története, mert valami sokkal hatalmasabb kap helyet itt.

Ez a te valódi birodalmad, a Csend az otthonod, ami nem függ földrajzi helytől, innen születik meg minden és ide is tér vissza.

A legcsodásabb hely, ez a paradicsom, a mennyek országa! Ez a Csend Isten jelenléte.