8+1 ok, amiért nem változik az életed

Elégedetten fekszel le esténként, jó érzéssel nyugtázva a napot, vagy alig várod, hogy a nap végén álomra hajtsd a fejed, mert addig is megszűnik az a valóság, amiben nem igazán érzed jól magad?
Jó érzéssel, energiával telve és nyitottan ébredsz reggel, alig várva, hogy mi minden fog veled ma történni, vagy mikor kinyitod a szemed, azt kívánnád, bárcsak átaludhatnád a napot, mert igazából nem sok mindent élvezel az életedből?
Jó érzésekkel gondolsz magadra és az életedre, érezve, tudva és megélve a pozitív hatásokat, amiket te idézel elő, vagy sodródva reménykedsz abban, hogy egyszer végre jó lesz, egyszer majd vége lesz annak a rossznak, ami most van?

Ha a kérdések második fele igaz inkább rád, és ez már jó ideje van, akkor íme azok az okok, amik miatt nem tud megtörténni az a változás benned és/vagy az életedben, amire valójában vágysz, hogy az legyél, akire a kérdések első fele a jellemző:

1. A PROBLÉMÁKRA FIGYELSZ A KÍVÁNT VÁLTOZÁS HELYETT

Nem kell vég nélkül azonosítani, mi is a probléma. Pontosan tudod. Pontosan tudod, hogy nem érzed jól magad, hogy nincs energiád, hogy nem érzed, hogy bármi értelme lenne az életednek, hogy a párkapcsolati, pénzügyi, egészségi életed nem éppen olyan, amire vágysz. Nem kell vég nélkül hajtogatnod ezeket és mindenkinek erről mesélned. Kérd meg a barátaidat, hogy ha háromnál többször meséled el ugyanazt a problémát anélkül, hogy megoldást akarnál rá találni, tehát ha csak panaszkodsz róla, akkor állítsanak le.
Hagyd abba a panaszkodást arról, hogy mi minden rossz az életedben. Tudatosítsd, de a problémában tocsogó hozzáállással állj le!
 

2. NEM KEZDESZ SEMMIT A FELISMERÉSEIDDEL, AZ INFORMÁCIÓKKAL

A felismerés önmagában nem sokat ér. Ne állj meg itt! Örülj neki, ha valami fontosat felismertél, ha valamire rájöttél, vagy ha egy előadás, könyv vagy egy ismerős által kaptál olyan információt, ami hasznos számodra a dolgaidat illetően, de aztán kezdd el felhasználni. Ha felismerted azt, hogy azért nem tudsz többet kihozni magadból, mert gyerekkorodban állandóan azt hallgattad, hogy semmire sem fogod vinni, akkor ez egy fontos információ lehet számodra, hogy tudatosítsd honnan is ered ez a hozzáállás benned. De ha nem kezdesz ezzel semmit, vagyis nem oldod fel és lépsz tovább, hogy már ne ez alapján éld meg magad, akkor ez a felismerés igazából olyan, mint egy dísz a polcodon. Tök jó, hogy ott van, de sok haszna nincs.
 

3. NEM CSELEKSZEL TUDATOSAN
A tudatos cselekvés azt jelenti, hogy átlátod, mi az, amit te megtehetsz a változásaidért, és azokat meg is teszed. A kifogások, halogatások, az okok és a miértek sorolgatása nagyjából ugyanolyan „hasznos”, mint az első pontban leírt panaszkodás. Ha te egy tudatos és érett felnőtt vagy, akkor nem elszenveded az életedet, hanem legjobb tudásod szerint cselekedni kezdesz. Hidd el, nem óriási dolgokra van szükség, pici, apró lépésekkel kezdd, ami elindítja azt a változást, amire valójában vágysz.
 

4. OKOKAT TALÁLSZ ARRA, HOGY MIÉRT ROSSZ NEKED

Vég nélkül lehet okokat találni, hogy miért olyan az életed, amilyen, hogy miért érzed úgy magad, ahogy. Felsorolhatod a tanáraidat, a szüleidet, a főnöködet, az exedet, a jelenlegi párodat, mindent és mindenkit és ezeken belül is rengeteg alpontot. Nincs kétségem, hogy rengeteg okot fel tudsz sorolni, és az is rendben van, hogy mindaz, amit történt veled, az hatással volt rád. De míg csak ezzel foglalkozol, még mindig nem a megoldásra, a változásra fókuszálsz, csak benne tartod magad abban, amiben elmondásod szerint már nem érzed jól magad.
Jegyezd meg jól:
AZ OK NEM INDOK!
 

5. NINCS BENNED VALÓDI ELSZÁNTSÁG, KITARTÁS

Az „én már annyi mindent megtettem” mondat biztos jele annak, hogy valójában nem tetted meg azt, amire szükség van ahhoz, hogy változzanak a dolgaid. Ha te ténylegesen beleállsz abba, amit szeretnél, akkor szorgalommal, elszántsággal, kitartással igyekszel megtenni mindent, ami csak a te részed. Nem veszi kedvedet, ha nem tapasztalsz egyből sikereket, ha nem jön 3 nap után a változás. Ne csak felszínesen vagy alkalmanként csináld a szükséges cselekedeteket, hanem teljes odaadással és elmélyüléssel.

Mint minden, ez is puszta hozzáállás, ami változtatható. A kitartás, az elszántság és a szorgalom tudatossággal és gyakorlással elsajátítható képességek.


6. NINCS RÉSZEDRŐL VALÓDI ENERGIA BEFEKTETÉS

A változás nem egy kétnapos hétvégi tréning vagy egy másfél órás előadás következménye. Bármi elindíthat, támogathat, de nélküled nem fog semmi sem történni. A változás odafigyelés, tudatos cselekedet, életmód, hozzáállás változtatás, személyiségformálás, önismeret, megnyílás, belső munka következménye. Ha te nem fekteted bele az energiát a kívánt változásokba, nem lesz, ami visszatérüljön.

Várni a sült galambot, hogy egyszer csak valami csoda folytán minden megváltozik, miközben te ugyanaz maradsz, szimpla lustaság.


7. NEM HISZEL ABBAN, HOGY LEHETSÉGES

Attól, hogy mások képesek a változásra önmagukban és/vagy az életükben, még nem biztos, hogy úgy gondolod, hogy te is képes vagy erre. Az önmagadba és a lehetőségeidbe vetett kétely az egyik legerősebb belső akadály, ami sok korábban felsorolt okot is bekapcsol automatikusan. Képes teljesen leblokkolni minden próbálkozásodat, sőt egy idő után lehet, hogy inkább bele sem kezdesz, mert nem akarsz újra szembesülni azzal, hogy te nem vagy rá képes. A kétely feloldásának egyik legnagyszerűbb módja, ha a korábban felsorolt okokkal elkezdesz tudatosan felhagyni. A változás ott kezdődik, hogy a belső kételyedet elkezded felülírni.

Bármilyen erősen is harsogja a fejedben a "manó", hogy "nem vagy rá képes", hogy "nem fog menni", tudd, hogy ez valójában nem igaz. Az viszont a te döntésed, hogy elhiszed továbbra is, vagy elkezded tudatos munkával lecserélni a régóta hallgatott lemezeket.


8. NEM KÉRSZ (MEGFELELŐ) SEGÍTSÉGET

Gondolhatod azt, hogy majd te egyedül megoldod. Elolvasol néhány vagy épp sok könyvet, meghallgatsz előadásokat, amikből rengeteget meríthetsz, és lehet nagyon erős a belső tudatosságod, önismereted, bölcsességed is. De hidd el, nem fogsz tudni mindent egyedül megoldani.
Pontosan tudod, mennyivel könnyebb másnak tanácsot adni a helyzetét illetően, míg a magadéval nem tudsz mit kezdeni. Amikor egy valódi, jó segítő van melletted, az idő, amit egyedül tennél meg, látványosan lecsökken. Nem kell felesleges kerülőutakat tenned, és azokban a pillanatokban, amikben egyedül nem tudnál mit kezdeni a helyzeteddel, megkapod a megfelelő támogatást, útbaigazítást. A jó segítő pontosan látja, mire van adott helyzetben szükséged, amire te az adott belső állapotodból nem fogsz tudni tisztán rálátni. Aki úgy gondolja, hogy "én azt majd tudom, én azt majd megoldom egyedül", mentes az egyik legfontosabb és a legelengedhetetlenebb dologtól: az alázattól.

Segítséget kérni nem gyengeség, hanem nyitottság, a fejlődésre, változásra való szándékod biztos jele.


+1 VALÓJÁBAN NEM VÁGYSZ A VÁLTOZÁSRA

Bár lehet, hogy úgy érzed, nem jó az, amiben benne vagy, lehet, hogy azt mondod, hogy mást szeretnél, mint ami van, de ha nem teszel ezért lépéseket, akkor valójában nem vágysz a változásra. Lehet, hogy kényelmetlen az, ami van, de ez még nem jelenti azt, hogy készen állsz arra, hogy valami mást élj meg és az ehhez szükséges lépéseket meg is tedd. A változás és az ehhez szükséges segítség csak akkor tud jönni számodra, ha a te szándékod jelen van.
Merj őszinte lenni magadhoz. Sokszor abban a pillanatban, ha beismered saját magadnak, hogy valójában igencsak kényelmes az, ami van, még ha kellemetlen is, felszabadulsz az addigi gátjaid alól, és a lavina elindul...